NA CZYM POLEGA SUSZENIE?: Suszenie to po prostu odwadnianie.
Dzięki odparowaniu ok. 70 % zawartej w owocach i warzywach wody, produkty wciąż zachowują swoją trwałość. W wyniku parowania wody następuje koncentracja składników znajdujących się w owocach i warzywach, dzięki czemu między innymi suszone produkty są zawsze słodsze od świeżych.
DZIAŁANIE URZĄDZENIA:
- Suszarka przeznaczona jest do suszenia grzybów, owoców, warzyw, ziół, kwiatów, a także mięsa, ryb i innych produktów spożywczych.
- Suszenie produktów spożywczych jest skutecznym sposobem ich konserwacji.
- Suszarka jest tak zaprojektowana aby suszyć różne rodzaje produktów dzięki zastosowaniu wielostopniowego regulatora temperatury.
- Ciepłe powietrze, którego temperatura jest ciągle kontrolowana, krąży we wnętrzu suszarki , pomiędzy poszczególnymi sitami, w ten sposób wszystkie produkty, znajdujące się na sitach suszarki, zostają dokładnie osuszone bez utraty swoich wartości odżywczych.
- Dzięki temu przez cały rok można delektować się owocami, warzywami czy grzybami bez dodawania jakichkolwiek sztucznych konserwantów.
- Podaje orientacyjny czas suszenia niektórych produktów, ponieważ zależy to od grubości na jaką podzielimy dany owoc lub warzywo i zawartej w nim wody: jabłka 4-15h, morele 8-36h, śliwki 5-25h, banany 5-25h, wiśnie 6-36h, szczypiorek 4-10h, żurawiny 4-20h, gruszki 5-24h, grzyby 3-15h, pieczarki 3-10h, burak 4-12h, marchew 4-12h